משיחת שבת פרשת שופטים, ב’ אלול, ה’תשכ”ט
א. אל פחד!
״כי תצא למלחמה על אויבך וראית סוס ורכב עם רב ממך, לא תירא מהם״. מפרש רש״י, שבעיני ה’ כל הסוסים של האויב “חשובים כולם כסוס אחד” ולכן אין ממה לפחד (מקור 1). שואל הרבי: מה זה משנה ליהודי שבעיני ה׳ זה סוס אחד, הרי הוא בעיניו רואה עם רב, ואיך לא יפחד?
ההסבר: היהודי לא הולך לבד למלחמה, אלא בכוחו של הקב״ה ש״העלה״ את היהודים ממצרים, והגביה אותם שיהיו למעלה מחשבון. וכיון שבעיני ה׳ כל האויב נראה כסוס אחד, זה פועל שגם בעיני היהודי הם רק סוס אחד, ולכן אין ממה לפחד.
(באותם ימים (תשכ״ט), במהלך מלחמת ההתשה – נשא שר הביטחון דאז נאום, בו הוא הפיח אמונה ואומץ במפקדי צה״ל. הוא ציטט את דברי ה’ “אל תירא אברם” ו”אל תירא עבדי יעקב”).
בשיחה, התייחס הרבי לנאום, ושאל: נכון שאל לנו לפחד, אך השאלה היא – מדוע לא לפחד? הרי זהו “עם רב ממך”?! ועל זה, אמר הרבי, לא ענה שר הביטחון. היה עליו להמשיך לומר את החלק השני של הפסוק, שבו מוסבר מדוע לא לפחד – משום ש”ה’ אלוקיך עמך המעלך מארץ מצרים”. אין הסבר אחר.
(סרטונים של רחבעם זאבי – “גנדי” ואריאל שרון בחלוקת דולרים, בהם הרבי מבהיר להם, שהביטחון של ארץ ישראל, קשור עם המצב הרוחני של תושבי הארץ).
ב. בזכות ׳שמע ישראל׳
כאשר מתקרבים אל החזית, יכולה להתעורר אצל החייל מחשבה שאולי אין הוא ראוי שה’ יהיה עמו, ולכן פוחד שהוא לא ינצח.
על כך מרמזת התורה בפסוק “ונגש הכהן… ואמר אליהם שמע ישראל” (מקור 2). מדוע פותח הכהן במילים “שמע ישראל”? מפרש רש”י, שהכוונה היא, ש”אפילו אם אין בכם זכות אלא קריאת שמע בלבד כדאי אתם שיושיע אתכם”. נקודה זו של שמע ישראל – אומר הרבי, עומדת בשלימות אצל כל יהודי. וכיון שלחייל יש את הזכות של “שמע ישראל” – ה׳ הולך עימו לקרב, ולכן אל לו לפחד.
הרבי הקודם מספר על רגע מרטיט במהלך מלחמת העולם השנייה: הוא ואחרים נאלצו לחפש מקלט מפני הפצצות כבדות שהחריבו את העיר. בזמן ההפצצות, קבוצה מגוונת של יהודים התאספה במקלט, וכאשר פצצה נפלה בקרבת מקום, כולם זעקו יחד “שמע ישראל”. חוויה זו הותירה על הרבי הקודם רושם עמוק, בה ראה ביטוי לאמונה העמוקה המושרשת בלב היהודי, ללא קשר לרקע או להשקפת עולם (מקור 3).
(שני סיפורים. 1. על זוג שניצל מהתקפת הטרור בפסטיבל נובה, והגבר מצא טבעת עם הכיתוב “שמע ישראל” שחיזק אותו מאד. 2. יוני מקיבוץ ניר עוז, שאשתו ובנותיו נחטפו לעזה, שנאם בפרלמנט האירופי וסיים בקריאת “שמע ישראל”.)
ג. הסגולה בהנחת תפילין
זה מתקשר גם למבצע תפילין: ה”כלי יקר” מסביר, שהסגולה של קריאת שמע, קשורה לתפילין של ראש שאותם מניחים בזמן קריאת שמע, שעליהם נאמר ״וראו כל עמי הארץ כי שם ה׳ נקרא עליך ויראו ממך״.
יהודי צריך להיות גאה בזהותו היהודית ובקשר שלו עם ה’. רגש הגאווה היהודית, והנהגה באופן של ״לא תרא״, ימנעו מלחמה ויביאו שלום בארץ.